Les creus del terme d’Arbeca:
En molts pobles de les nostres terres i també de la resta de Catalunya, Espanya i inclús en molts indrets de França i Irlanda, és molt freqüent de trobar-se amb una creu de pedra o de ferro a l'entrada o sortida d'un poble o un encreuament de camins.
El nostre poble no és pas diferent i encara que actualment en queden pocs exemples, anys enrera hi havia hagut fins a dotze creus que marcaven camins o límits de terme.
• Les creus que encara resten en peu són:
La Creu de St. Roc, situada a dalt de tot del camí del mateix nom i al començament del camí vell de la Floresta. Sembla ser que fou construïda cap al segle XVIII, però no se sap del cert.
Un altre exemple és la creu de la Font del Metro, que estava situada sobre aquesta font i que posteriorment es traslladà a la Plaça del Toll fins que, després de la remodelació d'aquesta plaça al 1986, es traslladà al darrera del campanar on resten el peu i el fusta ja que la creu de pedra es va trencar. El capitell de la creu original es troba al presbiteri de l'Altar Major de l'església parroquial.
Una altra de les creus que resta sencera és la que hi ha al cap del terme tocant amb la Floresta, al camí de les Borges a Fulleda. Al peu d'aquesta creu hi ha varies inscripcions, en una encara hi ha l'any de la seva construcció, el 1790, en una altra cara s'hi pot llegir :" Alabat sia la Santíssim Sagrament" i en una tercera cara: "Ave Maria Puríssima". A sobre del fusta hi ha una creu de ferro semblant a la de la creu de St. Roc.
Caldria potser anomenar les que ja no existeixent, com són la creu dels Corrals o de la bassa Bovera, la creu del Pubill Pau, la del Portal de St. Joan, la del Camí de Lleida, la creu Grossa de la carretera de Vilanova, la creueta de la carretera de Vilanova, la de les Borgetes, la del Colomer i finalment la creu del Sabaté.
És possible que els nostres avantpassats volguessin manifestar la seva devoció al Sant Crist construint creus per tot el terme per tal de demanar l'empar i protecció de les seves terres al Sant Crist.