Ajuntament d'Arbeca
5 de desembre de 2020
max: 10°C
min: 3°C


Conjunt arquitectònic mida del text -a +a

La Capella - Sant Miquel de les Borgetes

Dins del terme municipal d'Arbeca (Les Garrigues), a 4 km de la Vila, i al costat del camí de Mollerussa, s'aixeca a dalt d'un petit turó la Capella de Sant Miquel.

Antigament fou esglesiola del poble de Borgetes de Salena, llogaret que formava part de la Baronia d'Arbeca i que, posteriorment, fou agregat al seu municipi junt amb el seu terme municipal.

Les seves cases no van poder resistir l'empenta dels anys i del despoblament. Queden, però, les sitges subterrànies que hi havia als baixos de les vivendes i servien per guardar-hi les collites de cereals.

Pel seu entorn s'hi han trobat restes de ceràmica d'Arezzo, fragments de plats campanians, vestigis que podien ser testimoni del seu origen romà.

"La data escrita més antiga que en tenim, però, és un establiment que féu Ramon de Tarroja (senyor d'Arbeca) i la seva muller Sibil.la d'un forn de coure pa a Guillem Company i la seva dona Maria, amb la condició que, dels beneficis en fessin tres parts: dues per dit Company i l'altra per a Ramon de Tarroja que n'era el propietari. Aquest establiment fou fet el 21 de març de 1193."
(del llibre, ARBECA, HISTÒRIA I RECORD de J.M. Sans i A. Pau)

De l'antic poblat actualment sols en resta la Capella que ha resistit l'embat del temps, gràcies a la solidesa de la seva construcció. És un exemplar de l'arquitectura romànica, de planta rectangular, d'una sola nau, protegida per tres contraforts majestuosos i il.luminats dèbilment per una original i artística finestra en forma d'espitllera.

La portalada és feta amb pedra adovellada de faccions augustes, solemnes. A l'interior i enfront de la porta hi ha un arc de mig punt de 2,20 m. d'ample per 2,10 m. d'altura i 1 m. de profunditat. Possiblement estava destinat a allotjar la imatge de Sant Miquel.

Aquesta església depenia de la parròquia d'Arbeca. L'historiador Mossèn Sanxo Capdevila escriu en la revista "LO PLA D'URGELL", l'any 1915, donant fe:".... d'un document de la segona meitat del segle XV, que obra en l'Arxiu Municipal d'Arbeca, havém deduit que l'importàancia d'aquella població no fou prou per arribar a la categoria de Parròquia, ni tan migrada que llurs habitants tinguessin d'abandonar sempre son poble per a satisfer amb llurs obligacions de cristià; sinó que, segons l'esmentat document, l'autoritat eclesiàstica de Tarragona, a instancia dels jurats de les Borgetes, disposà que un sacerdot d'Arbeca, anés a celebrar-hi la Missa senyalats dies festius".

Segons el mateix historiador la despoblació total de les Borgetes tingué lloc a principis del segle XVII. De llavors ençà, el seu entorn va esdevenir erm fins que a partir dels anys 80 es va repoblar de pins i altres arbres ornamentals tot el recinte, i es va anivellar la depressió que formava l'antiga base del poble, les aigües de la qual s'havien degradat considerablement.

Actualment amb la crescuda de tota l'arbreda, -a més de totes les obres que s'han realitzat per l'acondicionament del lloc-, aquest indret ha canviat radicalment la seva fisonomia; esdevenint un paratge molt atraient i apte per a passar-hi un dia d'esbarjo gaudint de la frescor de les seves ombres i embolcallats per l'evocació suggestiva dels temps passats, dels quals són testimoni eminent les pedres venerables de Sant Miquel.Ajuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits