L'oli d'oliva de les Garrigues es produeix a partir d'olives de la
varietat arbequina, la qual fou introduïda pel duc de Medinaceli, senyor
d'Arbeca, que la portà de Palestina el segle XVIII. La promesa d'un ral
de brilló per cada olivera plantada n'impulsà el cultiu arreu de la
comarca.
Aquesta varietat està considerada com una de les millors del món, tant
per la producció i regularitat com per la qualitat de l'oli.
Amb el temps els sistemes d'extracció han anat evolucionant. Antigament
s'utilitzaven els mitjans tradicionals amb premses i en l'actualitat es
fan servir els sistemes continus.
El procés d'extracció de l'oli s'inicia amb la preparació de la pasta.
Primer, durant la mòlta, es trenquen els teixits vegetals de l'oliva i
s'extreuen les primeres gotes d'oli. Després amb la batuda les gotes es
lliguen entre si per donar pas a la pasta. A continuació se separa la
part líquida de la sòlida. El sistema tradicional fa un premsat i
posteriorment una decantació (se separa l'oli dels líquids segons la
densitat).
En els sistemes més moderns primerament es fa una centrifugació per
separar líquids i sòlids i després s'aplica una decantació accelerada
per una força centrífuga.
A la Cooperativa d'Arbeca podreu adquirir aquest porducte en diferents formats i tamys, a més d'altres proudcte que també s'elaboren en les nostres contrades.
La ruta de l'oli permet visitar qualsevol de les cooperatives i molins
de la comarca.
A més de viure-hi de prop el procés d'extracció de l'oli, ja sigui de la
manera tradicional o en modernes instal.lacions, hi podreu degustar el
millor oli del món i recorrer alguns dels museus i indrets més
representatius de les Garrigues.