Ajuntament d'Arbeca
30 de setembre de 2020
max: 24°C
min: 9°C


L'oli d'Arbeca mida del text -a +a

L'oli d'oliva de les Garrigues es produeix a partir d'olives de la varietat arbequina, la qual fou introduïda pel duc de Medinaceli, senyor d'Arbeca, que la portà de Palestina el segle XVIII. La promesa d'un ral de brilló per cada olivera plantada n'impulsà el cultiu arreu de la comarca. Aquesta varietat està considerada com una de les millors del món, tant per la producció i regularitat com per la qualitat de l'oli.

Amb el temps els sistemes d'extracció han anat evolucionant. Antigament s'utilitzaven els mitjans tradicionals amb premses i en l'actualitat es fan servir els sistemes continus. El procés d'extracció de l'oli s'inicia amb la preparació de la pasta. Primer, durant la mòlta, es trenquen els teixits vegetals de l'oliva i s'extreuen les primeres gotes d'oli. Després amb la batuda les gotes es lliguen entre si per donar pas a la pasta. A continuació se separa la part líquida de la sòlida. El sistema tradicional fa un premsat i posteriorment una decantació (se separa l'oli dels líquids segons la densitat). En els sistemes més moderns primerament es fa una centrifugació per separar líquids i sòlids i després s'aplica una decantació accelerada per una força centrífuga.

Propietats

La qualitat de l'oli d'oliva verge extra que es produeix sota la denomició d'origen "les Garrigues" és extraordinària per les característiques organolèptiques i la baixa acidesa, a més de les virtuts gastronòmiques, que fan que sigui el millor oli per al consum en cru i també per als freixits i guisats. Les propietats de l'oliva arbequina són moltes; el seu consum habitual es pot relacionar amb la prevenció de les afeccions cardíaques i del colesterol. A més, té un alt contingut de vitamines A, D, E, F i K, així com una gran capacitat per ajudar a la digestió.

Productes

A la Cooperativa d'Arbeca podreu adquirir aquest porducte en diferents formats i tamys, a més d'altres proudcte que també s'elaboren  en les nostres contrades.

La ruta de l'oli permet visitar qualsevol de les cooperatives i molins de la comarca. A més de viure-hi de prop el procés d'extracció de l'oli, ja sigui de la manera tradicional o en modernes instal.lacions, hi podreu degustar el millor oli del món i recorrer alguns dels museus i indrets més representatius de les Garrigues.VinclesAjuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits