Ajuntament d'Arbeca
5 de desembre de 2020
max: 12°C
min: 2°C


El municipi - Història mida del text -a +a

De 900 a 1241

La vila d'Arbeca està situada al peu d'un turó en el cim del qual s'hi troben les restes de l'antic i poderós Castell dels Ducs de Cardona, que té el seu origen en una fortalesa àrab conquerida vers la meitat del segle XII. La població s'anà construint arrecerant-se al seu entorn i particularment a la vessant del migdia, per copsar millor l'alegria de la llum del sol i la seva escalfor.

L'any 1160 ja és citada la vila en un document en el qual Ramon Folc de Cardona fa donació de tot el que li pertanyia del delme d'Arbeca a Guillem de Santa Fe. La seva filla Sibil.la es casà amb Ramon III de Tarroja i llur matrimoni aplegarà la senyoria de diferents viles i llogarets. La seva filla Agnès de Tarroja fou una poderosa pubilla que s'emmaridà amb el vescomte de Cardona Ramon Folc IV que visqué i morí al Castell d'Arbeca vers l'any 1241.

De 1241 a 1388

Successivament la senyoria de la Vila passà a mans dels Cornells d'Aragó i els Comtes de Pallars, retornant a la casa de Cardona l'any 1388 per compra que féu el comte Hug a Jaume Roger de Pallars, de la Vila d'Arbeca i els seus agregats, per valor de 50.000 florins d'or.

Amb la senyoria dels Cardona ve l'esplendor del Castell i de la Vila, ja que la vida de la població està intimament lligada a les vicissituds del magnífic Castell, mansió senyorial de la casa més poderosa de Catalunya als segles XV i XVI.

Durant aquest temps la vila d'Arbeca era residència habitual dels Ducs, i pel seu Castell passaren figures històriques tan destacades com: el Rei Joan I, el Caçador, Felip el Formós, gendre dels reis Catòlics, i el Rei Felip II, hi féu estada durant tres dies, fent viatge cap al Monestir de Poblet.Ajuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits