Ajuntament d'Arbeca
20 d'octubre de 2017
max: 17°C
min: 8°C


Notícies mida del text -a +a

Catalunya visita La fortalesa 16 d'octubre de 2017
Aquest cap de setmana ha estat ,per la Fortalesa de Vilars, un orgull el poder acollir més de mig miler de persones .

El cap de setmana Ibèric, que se celebra per 17è any consecutiu , intenta atansar al públic en general, les descobertes que s'han realitzat durant un any d`'excavacions.

Cada jaciment comparteix els seus treballs i descobertes, amb totes les persones que tenen la voluntat d'atansar-s'hi.  La Fortalesa d'Arbeca , ha presentat un dels beuratges que es feien en aquells moments com és la cervesa, creant per l'ocasió , una barreja de cereals amb productes autòctons de la nostra terra, que han donat com a resultat un caldo molt interessant, que amb el nom de FORTALESA, ha estat discutit i aplaudit alhora pels visitants i catadors de tastos aquest dia.

El Celler Vinya els Vilars ha fet present l'altre element estrella per execel·lència en la cuina dels ibers: el Vi, del que també vam poder realitzar-ne tastos

Han estat més de 500 persones les que s'han atansat fins a Vilars, atrets molt especialment per la importància i desconeixement que tenien d'aquest jaciment . Diem que Catalunya ha visitat Vilars, perquè vam poder constatar que els visitants eren d'arreu de Catalunya i molts de la zona de la Franja.
Aquest dia us assegurem que Vilars acollia, gent de l'Est, de l'Oest , de terra endins i fins i tot... de mar enllà.

L'Ajuntament, la UDL, i l'Associació Amics de Vilars agraeixen la gran  participació en aquestes Jornades, i ens reafirmem en el concepte tant poètic de que TOTS FEM VILARS.EL DIUMENGE CONCERT 16 d'octubre de 2017
Aquest diumenge la Coral de veus mixta SONGS.CAT de l'Orfeó Lleidatà , ha fet estada entre nosaltres per compartir una hora de bona música a càrrec del saber fer d'aquesta formació.

L'Església Parroquial d'Arbeca va ser el lloc elegit pels directors de la coral , per oferir un concert amb peces de tota mena de tems; des de cançons de la Nova Cançó Catalana, Espirituals Negres, adaptacions dels grans grups de Rock, per acabar amb cançons de pel·lícules. 
El recinte va omplir-se de gom a gom, el recital va fer les delícies de tots els assistents , provocant amb els seus aplaudiments, en acabar el concert, una serie llarga de bisos.

El cant coral ha recuperat la seva empenta i , avui per avui, un munt de formacions omplen sales i places amb les seves veus, que són seguides per un públic entusiasta i entès.

17è Cap de Setmana Ibèric 11 d'octubre de 2017

Coneixeu el llegat arqueològic protohistòric més important de l’Occident de la Mediterrània? El tenim aquí, en els setze jaciments que conformen la Ruta dels Ibers.

En una època d'esplendor mediterrani, els ibers són els grans desconeguts en comparació amb d'altres cultures coetànies , per això:
El cap de setmana del 14 i el 15 d’octubre s’organitzen activitats a tots els jaciments per divulgar el llegat ibèric, explicat de primera mà per alguns dels millors arqueòlegs i divulgadors del país. Moltes de les propostes del Cap de Setmana Ibèric ens permeten fer una immersió en la societat d’aquella època des d’un punt de vista diferent, descobrint no només la seva gastronomia, sinó també les seves relacions comercials i la seva organització social a partir de reconstruccions històriques, visites teatralitzades, tallers familiars, exposicions i degustacions. 

Aquest cap de setmana l’organitza, des de l’any 2001, el Museu d’Arqueologia de Catalunya, amb el suport dels gestors i ajuntaments dels diversos jaciments arqueològics de la Ruta dels Ibers.

Cap de Setmana Ibèric

17è cap de setmana ibèric 14 i15 d’octubre de 2017 

Com cada any es selecciona un tema específic del món ibèric entorn del qual es dissenyen les activitats. Per a l'edició d'enguany s’ha triat Tresors líquids de fa 2.200 anys, i hi participen 23 centres El Cap de Setmana Ibèric és una oportunitat única per descobrir o redescobrir el nostre passat, explicat de primera mà per alguns dels millors arqueòlegs del país.


La Fortalesa dels Vilars ARBECA (Les Garrigues)

Dissabte 14

10.30 i 11.30 h. Visites guiades gratuïtes a càrrec de l’equip d’arqueòlegs per presentar les novetats de la campanya d’estiu.

13 h. Degustació de cervesa artesana “Fortalesa” i vi del “Celler els Vilars”.

Diumenge 15

10 i 11 h. Visites guiades gratuïtes a càrrec de l’equip d’arqueòlegs per presentar les novetats de la campanya d’estiu.

12 h. Xerrada-col·loqui “Arqueologia de la cervesa i el vi” per Natàlia Alonso (UdL).

13 h. Aperitiu i degustació de cervesa artesana “Fortalesa” i vi del “Celler els Vilars”


Viviu la nostra història! Busqueu el vostre jaciment i participeu del Cap de Setmana Ibèric!


FORMACIÓ de MONITORS de FUTBOL 10 d'octubre de 2017

L’Ajuntament d’Arbeca i l’Oficina Jove de les Garrigues, realitzaran properament  un CURS de FORMACIÓ per a MONITORS de FUTBOL.

La superació del curs suposa l’obtenció del títol de “Monitor de Futbol" expedit per la R.F.E.F., amb validesa per a tot el territori espanyol.

Si ets d’Arbeca i tens entre 16 i 35 anys , pots aprofitar aquesta oportunitat i a més a més gaudiràs d’un 50% de descompte en la matrícula.  Les places són limitades, no us descuideu.

Per més informació i inscripcions podeu posar-vos en contacte telefònicament amb el  973 14 34 47.


El curs començarà el dissabte 21 d'octubre , i tindrà una durada de 65 hores i s'impartirà durant 13 dissabtes .


Avui hem caminat 22 de setembre de 2017
Dins dels actes que es realitzaran a la nostra vila per celebrar la setmana de la Mobilitat Sostenible, avui els nens de l'escola més matiners, i acompanyats pels seus pares,han anat fins a l'escola a peu, sortint de la Plaça del Toll.

Una seixantena de persones han caminat a la fresca fins a les aules. Creiem que no és cap trasbals aixecar-se una mica abans i anar caminant fins al col·legi, si no que ben al contrari començaríem el dia carregant energies i respirant aire fresc.

La Mobilitat Sostenible és cosa de tots i no tenim excuses per no fer-la possible.

Setmana de la Mobilitat Sostenible 19 de setembre de 2017

Aprofitant la setmana de la Mobilitat Sostenible, des d'aquest espai us convidem a cuidar el vostre cos amb 12 consells senzills i bàsics per tal d'aconseguir una societat amb gent activa i feliç.


1.- La vida activa millora la salut i proporciona benestar físic i mental.

Acumula 30 minuts d’activitat física diària.

 

2.- Caminar és la forma més fàcil de millorar la teva salut.

 

3.- Fer activitat física en companyia ajuda a ser constant i sentir-se bé.

 

4.- Practicar Ioga, Tai-txi o activitats similars té efectes beneficiosos per a la flexibilitat, l’equilibri, la força i el benesta4r.

 

5.- Per viure més i millors, seu menys i mou-te més!

 

6.- Ballar fa moure tots els músculs i et fa sentir bé. La música és bona companyia.

 

7.- Desconnecta i dedica’t una estona al dia.

 

8.- Dorm al menys 8 hores al dia i menja sa.

 

9.- Jugar i riure, també és fer activitat física i la pots fer sol o acompanyat.

 

10.- Ser solidari aporta salut i benestar. Activa’t per la causa que prefereixis!

 

11.- Aprofita els efectes terapèutics de la natura. Surt a practicar activitats a l’aire lliure.

 

12.- Practica l’esport que més t’agradi dues o tres vegades a la setmana.

 


A LES GARRIGUES SABEM LA RECEPTA: Campanya de recollida selectiva 15 de setembre de 2017
Des del Consell Comarcal de Les garrigues, s'ha iniciat una campany que s'anomena "A LES GARRIGUES SABEM LA RECEPTA"a per tal de fomentar el reciclatge, i la recollida selectiva, us en deixem un pessic perque us en feu a la idea.

A les Garrigues sabem la recepta

A les Garrigues Sabem la recepta 2

El Govern anuncia la desviació obligatòria dels camions a l’AP-2 de Montblanc a les Borges 13 de setembre de 2017
El conseller de Territori, Josep Rull, va anunciar ahir a les Borges Blanques, davant d’alcaldes de les Garrigues, representants del consell, la Diputació i la plataforma Prou Morts, que per millorar la seguretat de l’N-240 de manera immediata i després de parlar amb Foment i la concessionària Abertis ha proposat en el termini d’un mes aconseguir el consens territorial per desviar de manera obligatòria el trànsit pesant, de la nacional cap a l’autopista AP-2, entre Montblanc i les Borges, a canvi de descomptes en els peatges i “una derivació voluntària des de la capital de les Garrigues fins a Soses”.

La reunió es va produir una setmana després de l’últim accident mortal, fa una setmana, en el qual va morir un jove de 20 anys de les Borges. Amb ell, hi ha hagut 28 morts des del 2009. Rull va recordar que en el tram de la via de les Borges a Lleida el Govern aposta per ampliar la carretera N-240 incorporant un carril per sentit (duplicitat). “És l’opció més viable per a aquest tram de via que dóna accés als polígons industrials”, va assenyalar. En aquest sentit, els vehicles pesants de passada obtindrien bonificacions del 42,5% en el peatge de l’autopista, mentre que per als que fan despla- çaments locals serà del 50%.
El conseller va reiterar la voluntat del Govern de fer efectiva la mesura a partir del proper mes de El Govern anuncia la desviació obligatòria dels camions a l’AP-2 de Montblanc a les Borges A partir del gener no podran circular per aquest tram de l’N-240 a canvi de peatges tous || El conseller Rull i els alcaldes plantegen que entre les Borges i Soses l’ús de l’autopista sigui voluntari carreteres sinistralitat gener. Així mateix, va donar un mes de marge als representants polítics i econòmics de Lleida per buscar un consens que avali aquesta proposta i treballar amb la concessionària de l’autopista per implementar la mesura com a solució provisional fins que comencin les obres per duplicar el tram entre les Borges i Lleida, “el termini de les quals és molt més llarg”, va dir. Així mateix, la directora del Servei Català de Trànsit, Eugènia Domènech, va destacar que paral·lelament s’està estudiant la implantació d’un radar de tram per reduir la sinistralitat.

D’altra banda, el conseller de Territori va reiterar la voluntat del Govern d’implantar la vinyeta anual, que haurien de pagar tots els vehicles i permetria l’ús il·limitat de tota la xarxa viària, en la qual s’inclourien les infraestructures de l’Estat. A canvi, desapareixerien totes les barreres dels peatges i s’invertiria íntegrament els beneficis en el manteniment d’aquestes infraestructures i en la xarxa de camins rurals de Catalunya. Aquesta és una mesura que s’aplicaria molt més ràpidament, va dir, “depenent del resultat del pròxim 1-O”, va concloure.
11 de SETEMBRE a la Vila 12 de setembre de 2017
Com és tradició, un any més els arbequins van reunir-se al Parc del Cementiri Vell, on s'hi guarda el record de tots els arbequins , avantpassats nostres, que van donar la seva vida lluitant per les nostres llibertats, per celebrar la Diada de l'11 de Setembre,  retre'ls un petit homenatge i guardar-ne el record.

L'acte , aquest any, va ser una mica més matiner, per tal de tenir el temps suficient per arribar a la Manifestació de la Diada a Barcelona.

Els assistents van ser rebuts amb la Dansa de l'Homenatge, van escoltar el el Manifest de la Diada, i la Rapsoda Núria Argerich, amb el seu bon fer, ens va recitar el poema de Josep M. de Sagarra "La Campana de Sant Honorat".

Els Grallers la Revolta van posar dempeus  el públic assistent interpretant el Cant dels Segadors i el Grup Sardanista Arbeca Nostra ens va invitar a ballar sardanes.

El Consistori Municipal, amb el seu Alcalde al davant va realitzar la tradicional ofrena de flors.

Una altra Diada, en que els catalans continuem  demostrant al món que som capaços de beure de les nostres fonts històriques i mantenir la nostra particular manera de ser celebrant una derrota amb una festa de record.
 


La VIII BTT passa per la Fortalesa 12 de setembre de 2017
Aquest any l'Organització de la VIII Cursa BTT, ha volgut incloure en els  seus circuïts la Fortalesa de Vilars.

El matí d'aquest diumenge i només 10 minuts d'haver començat aquesta prova des d'el Camp Municipal d'Esports d'Arbeca, més de 300 ciclistes de totes les edats i sexes, eren rebuts pels guardians de la porta Sud al recinte de la fortalesa de Vilars.
El matí va lluir com un dia esplèndid de primavera , la temperatura era animada per un seré que empenyia a tots els atletes  a desplaçar-se com el vent.

La Fortalesa va acollir aquest activitat amb ganes de que no sigui la última i vagi des d'aquí el nostre agraïment al club Ciclista per fer-se testimoni del nostre patrimoni i obrir-lo al món. Tots fem Vilars. Ajuntament d'Arbeca - 973 160 008 - Plaça Generalitat, 3 - Codi Postal 25140
Contacte - Mapa web - Nota legal - Crèdits